Ala-Tonttilan päiväkoti, Lahti

Joutjoen päiväkoti

Käyttäjät: Ala-Tonttilan päiväkoti, Lahti
koko: 1975m2

Toinen käyttötarve: Hoivakoti
Valmistuminen: 7/2022
Materiaali: Puu

Tarpeet muuttuu, kiinteistö pysyy

Lahden Tonttilan kaupunginosaan valmistui vuoden 2022 heinäkuussa uusi Varkka-kiinteistö. Uusi kiinteistö tulee toimimaan ensimmäisessä käyttötarkoituksessaan Ala-Tonttilan päiväkotina ja myöhemmin tämän tarpeen muuttuessa, nykyaikaisena ja ekologisena hoivakotina.

Näin Varkka Oy:n Joni Varkka kertoo uudesta kohteesta ja niiden suunnittelusta:

– Halusimme suunnitella kiinteistön vastuullisesti tulevaisuuden tarpeiden mukaan. Elämme tällä hetkellä merkillisiä aikoja – syntyvyys on valitettavasti laskussa ja uskomme, että 10–15 vuoden päästä päiväkotitilojen tarve laskee huomattavasti. Saman aikaisesti suurten ikäluokkien vuoksi tarve laadukkaille hoivatiloille tulee kasvamaan, minkä takia kiinteistön toisena käyttötarkoituksena tulee olemaan hoivatilat.

Uuden kiinteistön suunnittelussa on siis jo lähtökohtaisesti otettu huomioon ikärakenteen muutos tulevaisuudessa ja kiinteistön infra ja tulevaisuuden muutostyöt on suunniteltu valmiiksi. Tämä mahdollistaa rakennuksen pitkän käyttöiän, vaikka sen tarve muttuisikin tulevaisuudessa.

– On tietysti myös mahdollista, ettei tätä nimenomaista kiinteistöä tarvitse koskaan muuttaa hoivakodiksi, mikäli päiväkodille on käyttäjiä jatkossakin. Silloin rakennus palvelee koko käyttöikänsä meidän lapsiamme ja lasten lapsiamme, Varkka kertoo samalla yrityksen toimintaperiaatetta kuvaillen.

Mielestämme nykyrakennukset on suunniteltava niin, että katsotaan hieman pidemmälle tulevaisuuteen. Suunnittelemalla kiinteistölle useampi käyttötarkoitus ja tekemällä taloinfra sen mukaan, voidaan maksimoida kiinteistöjen käyttö, vaikka käyttötarve muuttuukin.

– Mikäli tällaista suunnitelmallista rakentamista ei tehtäisi, tulevaisuuden korjaustyöt tai pahimmassa tapauksessa purku- ja rakennustyöt tulisivat kustantamaan kiinteistön omistajalle todella paljon sekä kuormittamaan ympäristöä suhteettomasti, Varkka jatkaa.

Ala-Tonttilan päiväkoti Lahdessa tullaan ottamaan käyttöön jo ensi kesänä, jolloin sen ensimmäiset käyttäjät pääsevät nauttimaan ekologisesta, toimivasta ja ennen kaikkea järkevästä päiväkodista.